Prof. Dr. Turan Yazgan’ı Anma Programına Katılan Başkan Yılmaz; “Prof. Dr. Turan Yazgan Hocamız, Türk Milliyetçiliği Fikir Zincirinin En Önemlisi Halkasıdır.”
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı kurucusu, ömrünü Türk Dünyasının “Dilde, Fikirde, İşte, Birliğine” adayan merhum Prof. Dr. Turan Yazgan, vefatının 10. yılında anıldı.
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Mersin Bölge Temsilciliği tarafından Tarsus’ta düzenlenen anma programına; Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, siyasi ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve Yazgan’ın sevenleri katıldı.
Yazgan’ı anlatan kısa film gösteriminin yer aldığı programda kişiliğinin yanı sıra Türk Dünyasının birliği için yaptığı çalışmalar ve eğitim faaliyetleri anlatılırken, “Prof. Dr. Turan Yazgan anlayışıyla Türk Dünyasının bugünü ve yarınında Türk Dünyasının sorunları ve çözüm yolları” konulu bir panel de gerçekleştirildi.
Eski milletvekili Cahit Tekelioğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı panele; Prof. Dr. Ramazan Taşdurmaz, Dr. Gökhan Tarıman Cenikoğlu ve Prof. Dr. Mehmet Çeribaş konuşmacı olarak katıldı.
Türk dünyasındaki fakültelerden mezun olan öğrenciler panel öncesinde söz alarak birçok akademisyenin yetişmesine öncülük ettiği için Prof. Dr. Turan Yazgan’a minnet duyduklarını ifade ederek, hocalarının emeğini boşa çıkarmayacaklarını söylediler.
VAKIF TEMSİLCİSİ SİNDAR; “DAHA YAPACAĞIMIZ ÇOK İŞLER VAR”
Programın açılış konuşmasını yapan Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Mersin Bölge Temsilcisi Seyfettin Sindar, Prof. Dr. Turan Yazgan’ın Türk Dünyası için hiçbir zaman unutulmayacak bir şahsiyet olduğunu belirterek; “Daha yapacağımız çok işler var. Dilde birlik, fikirde birlik ve işte birliği gerçekleştirip Turan Ülkesini kuruncaya kadar yapacağımız çalışmalar bizi yormaz. Ayrıca mutluluk verir” dedi.
VAKIF BAŞKANI YAZGAN; “TURAN YAZGAN HOCAMIZ ÖMRÜNÜ, TÜRK MİLLETİNİN BİRLİĞİ VE DİRLİĞİ YOLUNDA HARCAMIŞTIR” Daha sonra söz alan Prof. Dr. Turan Yazgan’ın oğlu ve Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Közhan Yazgan ise böyle anlamlı bir programda yer aldıkları için tüm katılımcılara teşekkür etti.
Vakıf Başkanı Közhan Yazgan; “Turan Yazgan hocamız, bildiğiniz gibi bedenini, ruhunu, yeteneğini sonuna kadar Türk Milletinin birliği, dirliği ve çağdaş dünyada layık olduğu yere gelmesi yolunda harcamıştır. Bu salonda olan birçoğumuz da buna tanık olduk. Turan Yazgan hocamız, İsmail Gaspıralı’dan yüzyıl sonra Türk Dünyasının “Dilde, fikirde, işte birlik” bayrağını yeniden göndere çeken kişidir. Hocamızın sık sık dediği gibi Türk birliği için yılmadan, usanmadan mücadele edeceğiz ve asla ümitsizliğe kapılmayacağız” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN YILMAZ; “PROF. DR. TURAN YAZGAN HOCAMIZ, ÇAĞIMIZIN DEDE KORKUT’UDUR”
Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz da Türk dünyası denince akla ilk gelen isimlerden birinin Prof. Turan Yazgan olduğuna dikkat çekerek, merhum Yazgan’ın Türk Devletlerinde çok büyük eğitim, kültür ve bilimsel çalışmalara imza attığını söyledi.
Kurduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı ve yetiştirdiği binlerce öğrenciyle Prof. Dr. Yazgan’ın isminin her zaman anılacağını belirten Başkan Yılmaz, alfabe ve dil birliği için yaptığı çalışmaların da öneminden bahsederek; “Babam Mehmet Nihat Yılmaz, İstanbul’da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde okurken, Turan Yazgan hocamızın da öğrencisi olmuştur. Turan Yazgan Hocamız, binlerce öğrenciye rehberlik etmiştir. Türk Milliyetçiliği fikir tarihinin ve fikir zincirinin en önemli halkası ve çağımızın Dede Korkut’udur. Değerli hocamızı, rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum” diye konuştu.
Başkan Yılmaz; “İsmini taşıdığım ve büyük şeref duyduğum büyük tarihçi, fikir insanı Nihal Atsız, 1975’da uçmağa varmıştır. O zamanlarda nasıl baktığını, bugünleri görse ne hissedeceğini çok düşünürdüm ve halen de düşünürüm. Türkistan’a gittiğimde kendisinden bir parça taşıdığımı hissediyorum ve o heyecanı duyuyorum. O günlerden bugünlere kıymetli Turan Yazgan Hocamız, 2005 yılında yaptığı konuşmasında çok doğru eleştirilerde bulunmuştur. Azerbaycan ve Kazakistan’a, Anadolu Türklüğü ve Batı Türklüğü adına 1989’da ayak basan kişidir. Anadolu Türklüğü’nün esaretten kurtulmuş kardeşlerine koşması, kavuşması, oraya Türkiye’den Türk Milleti adına 169 kişilik bir heyetle giden ilk yüz ve ilk akıldır. Bu da tarihi bir olaydır. Bugün, o alfabelerin arttırılmasıyla ilgili yaptığı eleştirilerin kısmen de gideriliyor olması, çalışmaların ilerlemesi, Türkiye güçlendikçe Türkistan ile ilişkilerinin de güçlenmesi, boyut kazandırılması, derinleşmesi çok önemli. Merhum Turan Yazgan Hocamız, bir yanında Gaspıralı İsmail, bir yanında Nihal Atsız, biraz gerisinde Kaşgarlı Mahmut, biraz daha gerisinde Dede Korkut olduğu halde tebessümle bugünleri ve olan gelişmeleri izliyordur diye umut ediyorum. Biz de onlardan aldığımız ışık ve güçle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz inşallah. Bu çerçevede Vakıf Başkanı Sayın Közhan Yazgan’a, kıymetli Seyfettin Sindar Hocama ve emeği geçen değerli arkadaşlarıma, burada bu birlikteliği paylaşan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından panele geçildi. “Prof. Dr. Turan Yazgan anlayışıyla Türk Dünyasının bugünü ve yarınında Türk Dünyasının sorunları ve çözüm yolları” konulu panel, akademisyenler tarafından sinevizyon eşliğinde gerçekleştirildi.
Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, programın sonunda Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Közhan Yazgan, Mersin Bölge Temsilcisi Seyfettin Sindar ile programa katkı sunan akademisyenler Prof. Dr. Ramazan Taşdurmaz, Dr. Gökhan Tarıman Cenikoğlu ve Prof. Dr. Mehmet Çeribaş ile eski milletvekili Cahit Tekelioğlu’na Türk dili, kültürü ve tarihinin en değerli anıtlarından olan Orhun Yazıtları’nın minyatür örneğini hediye ederek teşekkür etti.