Yaşanan afet sonrası hasar oluştuğuna ilişkin sosyal medyada ve basında çıkan Belediye Eski Hizmet Binası’nın kolonunun kesilmiş olduğu iddiası haberlerine Tarsus Belediyesi’nden onaylı teknik rapor cevabı geldi.Yapılan iddialara yönelik harekete geçen Tarsus Belediyesi hasar tespit ekipleri binayı inceledi. İnceleme sonrası binanın kolonlarının kesilmediği belirlendi.
Tarsus Belediyesi, sosyal medyada ve yerel basında çıkan Belediye Eski Hizmet Binası’nın kolanlarının kesilmiş olduğu iddiasını Mersin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bünyesinden bulunan ekipler ile yerinde inceleme yaptı. Kredi ve Yurtlar Kurumu olarak kullanılan binaya Tarsus Belediyesi’nin ekiplerini görevlendirmediği ve bu kapsamda halkın canını hiçe saydığı iddialarına hasarsız teknik rapor cevabı geldi. Halkı galeyana getirerek endişeye mahal veren asılsız haberlerin oluştuğu binanın ekipler tarafındanincelenmesi sonrası, kolonların kesilmediği belirledi.
HABER ASILSIZ ÇIKTI
Depremin yaşandığı ilk andan itibaren tüm çalışmalarını sürdüren Tarsus Belediyesi, bünyesinde kurduğu hasar tespit ekipleri ile Tarsus’ta deprem sonrası hasar gören binalar için ön kontrollerini aralıksız sürdürmeye devam etti. Bu kapsamda son günlerde sosyal medyada yer alan ve halkı galeyana getirmeye ve hedef göstermeye yönelik yapılan asılsız haberlere bir yenisi daha eklendi. Ülkede yaşanan depremler sonrası deprem bölgesinden Tarsus’a gelen vatandaşların gerekli merciiler tarafından yerleştirildiği Tarsus Kredi ve Yurtlar Kurumu’na tahsis edilen binanın altı otopark olarak kullanılıyor. Rapora göre, bodrum kattan başlayarak tüm katların yatayda ve düşeyde tüm taşıyıcı elemanları tek tek gözden geçirildi. Her katın mimari planı incelenerek yerinde uygulaması yapıldı.
KOLONLARIN KESİK OLMADIĞI TESPİT EDİLDİ
Yapılan tüm detaylı inceleme sonucu tüm katlarda kolonların binanın son katına kadar devam ettiği raporlandı. Mimari projeye uygun olan binanın sadece bodrum katında su yalıtımı eksikliği nedeniyle korozyon hasarı bulunduğu ve bu hasarların normal koşullar altında bile korozyona uğrayabileceği çünkü su ve atmosfer etkisinin sebep olduğu ifade edildi.
RAPOR ŞU ŞEKİLDİ;
Tarsus Belediyesi Hasar Tespit Ekibi tarafından hazırlanan teknik rapor da ise şu ifadelere yer verildi; “Bölgemizde 6 Şubat Elbistan ve daha sonraki artçı depremlere bağlı taşıyıcı elemanlarda yapısal hasar oluşmadığı tespit edilmiştir. Bahsi geçen binanın bodrum katında toplamda 5 kolon da donatı oksitlenmesine bağlı bölgesel kabuk betonunu kaldırdığı, iki tane kirişte de yine oksitlenmeye bağlı kabuk atması olduğu ve üç dört yerde de bodrum kat döşemesinde oksitlenmeye bağlı sıvasını döktüğü görüldü. 11.03.1986 tarihinde inşaat ruhsatnamesi alınan Belediye Eski Hizmet Binası, bodrum, zemin ve 5 normal kattan oluşmakta ve iddia edildiği gibi yerinde inceleme sonucunda kolon kesimi olmadığı ve mimariye uygunluğu tespit edildi. Yapılan incelemelerde yalnızca bodrum katta donatı korozyona uğradığı görüldü. Binanın sorumlu kurumlara detaylı bina performans hesabını yaptırmaları önerilir.” açıklaması yapıldı.